Cirion Stud - muistosivut

Sneaky Snap PB : 22.05.2009 - 20.02.2012

Sneaky Snap PB

"Sneaky Snap PB on Cirionin ensimmäisiä yksipolvisia hannovereja. Tamma aloitti kunnon kasvatustyön aikakauden, jolloin tallimme alkoi täyttyä hannovereista. Luonteeltaan äkäinen Snapy on jäänyt mieleen vänkyränä tapauksena, joka kuitenkin valloitti minut kokonaan."


Kuvista kiitos Iina A. / Cery
Sneaky Snap PB on virtuaalihevonen, sivuilla olevat tiedot eivät vastaa kuvissa olevan hevosen tietoja
Nimi Sneaky Snap PB Painotus Esteratsastus
Rekisteri VH06-011-2707 Käyttö Kilpailut ja jalostus
Rotu ja skp Hannover, tamma Koulutustaso Ko HeA, Re 160 cm, Me 130cm
Väri ja merkit mkm, kpt, oej psk kjko Kasvattaja Skurvash, Skotlanti
Säkäkorkeus 163 cm Omistaja Cirion Stud, VRL-05186
Syntymäaika 22.05.2009, 20-vuotias (VARL) Saavutukset Ch, ERJ I, YLA1
Champion arvonimi myönnetty 29.06.2010 (2x MVAsert + irtoSERT)
ERJ I arvonimi myönnetty 25.11.2011 (6 + 51 + 25 + 15 + 10 = 107 p.)
YLA1 arvonimi myönnetty 30.07.2010 (36 + 38 + 30 + 35 = 139p.)

Historiikkia ja luonnekuvausta

Sneaky Snap PB - lupaava nimi, mutta onko hevosesta itsestään mihinkään? Päätin ottaa tästä selvää luettuani myynti-ilmoituksen estetammasta. Se oli jo silloin selvää, ettei kaksipolviset hevoset tuntuneet menevän kenellekään kaupaksi. Näin päätti sitten tallin omistatar ostaa itselleen ensimmäisen yksipolvisen hannoverin, hän kun halusi sopeutua nykymaailman motkotuksiin mahdollisimman hyvin. Alkuperäisesti innostuin kuitenkin myynti-ilmoituksesta ensin, ja vasta sitten aloin miettimään yksipolvisen hannoverin hyötyjä. Eikö olisikin mahtavaa omistaa moinen, varsinkin kun niille tuntuu olevan valtavasti kysyntää! Sain sumplittua itselleni koeratsastuksen moisella hevosella, ja olinkin todella onnellinen tästä seikasta. Kun oli kulunut viikko faxista, lähdimme vihdoin ajelemaan lentokentälle. Jouduimme nimittäin jälleen kerran matkustamaan maailman ääriin (Saksaan...), pelkästään yhden typerän koeratsastuksen vuoksi. Lentokentältä ajelimme vuokra-autolla Skurvashiin, jossa olisi muitakin mielenkiintoisia hevosia. Ihailin hetken tilan laadukasta hevosmateriaalia, kunnes järkevöidyin ja aloin selittämään siitä kimosta, tulevasta hevosestani. Odotin jännittyneenä, kun talliapulainen talutti pihalle ylimielisen oloista tammaa. Hevonen oli melko pienikokoinen, mutta sitäkin lihaksikkaampi ja äksympi. Nappasin ohjat pojan kädestä, ja hyppäsin nopeasti selkään. Sneaky Snap hieman kummasteli moisia otteita, ja ryhtyikin peruuttamaan vauhdilla. Napautin kerran raipalla, lähtien kentälle reippaassa tahdissa. Kun olin kokeillut hieman kouluratsastusta, päätin yrittää jotain, jossa tamma olisi enemmän vahvoilla. Esteitä siis kentälle, ja sassiin! Sen tunnin aikana sain todeta, että tamma on yksi lahjakkaimmista hevosistani! Hevonen suorastaan ponkaisi jokaisen esteen yli, oli salamannopea eikä yhteistyökään lopputunnista mitenkään kamalan pahasti säröillyt. Löimme kaupat lukkoon pienoisen palaverin jälkeen, ja sitten sovimme kuljetuksista meren toiselle puolelle. Hieman yli kuukauden kuluttua saimmekin odottaa jännittyneinä uuden hevosen tuloa! Kun kuulimme trailerin paukkeen asfaltilla, kaikki ryntäsivät ulos tallista jännittyneinä. Tamma peruutti ulos vaunusta kipakasti, tanssahteli hetken kivetyksellä ja vasta sitten alkoi hirnumaan muille haastavasti. Vein mokoman esittäjän yhteen päätykarsinoista. Sneaky Snap murjotti hetken, mutta sopeutui pian arjen ihmeelliseen maailmaan.

"Annoin pikkusormen, se vei koko käden..."

Hoitaessa tämä elukka on toden totta yksi pirullisimmista vastaan tulleista kopukoista. Pelkkä karsinan ovella norkoileminen sytyttää Snapyssa reviirin puolustamisen vimmaa. Tamma tulee ovelle korvat luimussa, ja parhaassa tapauksessa näykkii ilmaa. Turhaan ei kannatakaan äksyä tammaa ärsyttää, parempi on vain pysyä viisaasti taka-alalla tamman remutessa omaa. Yleensä riimu isketäänkin kovaonnisen tallipojan käteen, joka menee karsinaan laittamaan riimun neidin päähän. Snapy on tutuille ihmisille vähän neutraalimpi, mutta ei kukaan voi silti sanoa pitävänsä siitä kuinka tamma narskuttaa hampaitaan tai huitoo jaloillaan pyydystämisen aikana. Karsinassa tätä elukkaa ei olla koskaan edes harjattukaan, joten se viedään aina puomille suittavaksi. Siellä, ihme kyllä, Snapy on vähän levollisempi. Se pitää korvat tiukasti niskassa, mutta ei ole jatkuvasti potkimassa jaloillaan. Hampaita saatetaan kyllä teroittaa varsin viekkaasti, useimmiten sillon kun hoitaja on selin moiseen otukseen. Kavioiden otossa neidillä on oma ässä hihassaan! Se joko huitoo jaloillaan suuntaan jos toiseen, tai sitten iskee purukalustonsa kiinni ihmisen takapuoleen. Tiukka komento onkin avain mustelmattomaan päivään! Kun kaksijalkainen osaa olla tarpeeksi jämäkkä, ei Snapykään jaksa kauan kukkoilla. Tamma lopettaa kyllä aikanaan temppuilut, kunhan hoitajalla ei ole ongelmia vihanhallinnassa saati sitten liiallisessa paapomisessa. Satuloidessa pitää totta tosiaan olla sujut itsensä kanssa, sillä muuten viekas tamma kenkkuilee oikein olan takaa. Penkki vain nopeasti selkään, ja vyö kiinni tukevasti! Sitä vastoin suitsien kanssa harvoin esiintyy ongelmia, tamma kun haukkaa moiset kapineet nassuunsa pirullinen ilme naamallaan. Kun sitten aletaan säätämään ylimääräisten remmien kanssa, tai kiristämään satulavyötä, hermostuu tamma totaallisesti kuopien maata hermorauniona. Tiukka motkotus pitää edelleen muistaa tässä vaiheessa, sillä etenkin pinteleiden laitossa neiti on vallan mahdoton! Vaikka voisi olettaa, että hieman kenkkuilevan luonteen takana olisi joku pätevä syy, kuten kutiaminen, mutta se ei pidä paikkaansa! Snapy on samanlainen pirulainen myös suihkutettavana, vesi räiskyy suuntaan jos toiseen neidin taistellessa remmejä vastaan.

"Sun suklaasilmät ei tee vaikutusta..."

Käsiteltäessä tamma on kuin tulta ja tappuraa oleva täysiverinen. Mokomakin kopukka on melkoisen mahdoton tapaus, jopa niille erittäin kokeneille harrastelijoille. Hevonen taluttaessa ravaa vierellä puskien suuntaan jos toiseen. Elleivät ruohotupsut kiinnosta, niin sitten ainakin vapaat laitumet. Snapyn perässä saakin juosta kyynelehtien, sillä tamma voi kiukuissan alkaa huitomaan jaloillaankin ellei pääse laukkamaan vapaana. Kun sitten ollaan laitumen portilla, vetää Snapy estotta laitumelle päin. Se kuopii jaloillaan kiukkuisesti, ellei hoitaja ole tarpeeksi nopea sormistaan. Kun sitten riimu lähtee päästä irti, tamma pomppaa taaksepäin ja lähtee railakkaaseen pukkilaukkaan. Laitumella sitten juostaan ympyrää hirnuen kuin mikäkin sika, jahdaten laiduntovereita ympäri niittyä. Kun neiti on taas saanut todettua olevansa laitumen ehdoton kuningatar, alkaa hän vasta silloin rauhoittumaan, kokien omia laidunelämyksiään. Se laukkaa vihertävällä nurmella tuulen liehuttaessa harjaa, korvat kerrankin hörössä. Kun sitten ihminen uskaltautuu laitumen portille vastaan, Snapy kääntää korvat luimuun ja lähtee ravaamaan hitaasti kohti moista tunkeilijaa. Onneksi otus ei pure eikä potki kiinniottaessa, mutta sitä vastoin se saattaa olla hyvinkin levoton ja menohaluinen. Takaisin tallille matka sujuu samalla tavalla epävarmasti, narussa roikkuen ja kirosanoja päästellen. Voisi luulla, että tamma kaipaa ruokakipolleen, mutta niin ei ole. Snapy on itseasiassa erittäin nirso syömään ruokaa! Tammalla tuntuu menevän tuntikausia yhden ruokalastin syömiseen, neiti kun vaan siirtelee ruokaansa puolelta toiselle ja vähän närppii sieltä täältä. Juuri tämän piirteen takia Snapya ollaan aina tarkkailemassa mahdollisimman paljon, ja sen ruokaan lisätäänkin kaikkea makeaa mahan täydeltä. Silti energiaa tuntuu riittävän eläinlääkärin retuuttamiseen ja kengittäjän välttelemiseen. Koska lähes kaikki Wincareen hevoset pelkäävät tätä kaksimetristä möhkälettä, ei Snapykaan uskalla sanoa moiselle lihakasalle paljoa vastaan. Tamma vain pomppii vähän karkuun, mutta ei vastustele ollenkaan kengittäjän murahdellessa. Eläinlääkärille tämä kiukkuinen tamma on sen sijaan paljon äksympi, yrittäen näykkiä tilanteessa kuin tilanteessa.

"Mä oon kaunis, vaikka itse sanonkin, mä oon viisas..."

Kouluratsastus Snapylla ei ole mikään maailmaa mullistava kokemus, muttei myöskään erityisen inhottava näkökulma. Vaikka tamma onkin kovin pippurinen ja taatusti energinen, ei se tunnin alussa jaksa tehdä muuta kuin laahustaa jalat pitkänä. Ratsastajalta vaaditaankin reipasta näpäytystä joka kierroksella, muuten hevonen sammuu kokonaan. Eteen puskemisen jälkeen alkaa neiti yllättäen liihotella uraa pitkin, painaen ohjiin kuin sika limppuun. Siinä sitten onkin kiva roikkua ohjissa, kun hevonen alkaa steppaamaan sivuttain paineen alaisena. Snapy tuntuu rokottavan jokaisesta ratsastajan virheestä tuhatkertaisesti, etenkin jos rikkeet kohdistuvat vinouteen saati sitten ohjien vääränlaiseen kulutukseen. Ratsastajalla onkin kuumat paikat yrittäessään tasapainottaa kiivaan tamman mielentiloja, sillä välillä tuntuu kun ratsastaisi täysin erilaisella hevosella. Jos tunnin alussa näpäyttä laiskimukseen vauhtia, saadaan koko loppu tunti rääkyä kurjaa elämää Snapyn paahtaessa kuin mikäkin brasilialainen pikajuoksija. Raippaa neiti ei nimittäin siedä ollenkaan, se vaan pillastuu mokomasta kepakosta. Kun sitten ollaan saatu ensin vauhtia ja sitten puolipidätteet lävitse, voidaan keskittyä itse peräänantoon, tai lähinnä asetuksiin. Näiden vaihteluita nimittäin tarvitaan paljon, Snapy kun ei helposti taivu koulukentällä mihinkään suuntaan. Tamma vain jäykistelee läpi kaarteiden, ellei osaa todella venyttää otusta ennen varsinaista koulufiilistelyä. Ihan maastakäsinkin porkkanan antaminen eri kulmista auttaa taatusti, Snapya nyt ollaan jatkuvasti venyttelemässä suuntaan jos toiseen jäykkyyden vuoksi. Jonain päivinä tamma on täysin toispuoleinen, toisena päivänä se puolestaan taipuu kuin spagetti konsanaan. Koulutustasoa ei kuitenkaan löydy kovinkaan korkealle asti, olemme päässeet vain Helppo A:ta sekä hiukan tehtäviä ylempää tasolta. Väistöt Snapy on aina suorittanut kovin hätäisesti, ja muutenkin avuilta poistuneena, mutta askelien vaihtelut sen sijaan sujuvat oikein mukavasti. Keskiaskellajit tamma osaa vaikka unissaan, mutta ne eivät ole kovinkaan erikoista katseltavaa. Vasta laukassa saadaan aikaan jonkinlaista ponnekkuutta sekä lennokkuutta, sellaista jota kaivattaisiin muissakin askellajeissa. Siten vain laukassa onnistuu askeleen lisäys, joka onkin kovin komeaa katseltavaa. Snapya voisi luonnehtia vähän vaativaksi ratsuksi, ei mitenkään säväyttäväksi mutta ihan siedettäväksi osittain.

"I believe I can fly, I believe I can touch the sky..."

Snapy esteradalla? Ehdottomasti pöyhkeilyä, vaarallisia tilanteita sekä onnistumisen karvaita makuelämyksiä. Tamma on yksi lahjakkammista ratsuistani, se kun suorittaa esteet kuin esteet loistavalla tyylillä, oli sitten alla kavaletti tai yli puolentoista metrin trippeli. Alkutunnista neidillä on tapana laahustaa jalat pitkänä, joten pitää ottaa paljon laukkaa että saadaan parempi tempo aikaiseksi. Kun ollaan saatu vähän tahtia mukaan, alkaa Snapyllä toisenlainen villitys. Se ei enää ole välinpitämätön luuska, vaan huippuunsa viritetty kilpahevonen. Tamma painaa ohjalle, tehden kummallisia loikkia maapuomeille. Ratsastajan täytyy pitää pää kylmänä, ja tyytyä vain istumaan hiljaa tai muuten Snapy hermostuu lopullisesti. Tämä otus on nimittäin niitä hevosia, jotka eivät voi sietää ollenkaan ratsastajansa tekemiä töppäyksiä. Jos ohjilla kiskoo paniikin vallassa, Snapy aukoo vain suutaan ja nostaa päänsä ylös. Rento ratsastaja saakin hevosen pian rauhoittumaan, ainakin hetkeksi. Esteiden välissä estekettu on kuin vanha tekijä ympäristössään, yrittäen punkea jokaiselle esteelle ties mitä oikoreittejä. Tamma harvoin pukittelee, mutta saattaa kyllä hermostuksissaan hyppiä pystyyn jos yritetään vaatia mahdottomia. Lähinnä aivojen narikkaan jättäminen ei ole ollenkaan hyvä juttu, koska vahvana hevosena Snapy vaatii itselleen vahvemman johtajan. Hieman kannustusta voidaan antaa lisäksi leveysesteillä, sekä erikoisesteillä, Snapy kun saattaa jäädä hidastelemaan moisten risujen kohdalla miettien seuraavaa siirtoa. Reilu näpäytys pohkeella vie ratsua huimasti eteenpäin, oli sitten kyseessä aaltoileva vesieste tai kahiseva kukkatrippeli. Tavallisilla esteillä itseluottamusta Snapylla sen sijaan riittää vaikka muille jakaa. Tamma ponkaisee tyylillä esteen yli korvat hörössä, erittäin itseriittoisesti. Tiukoilta kurveiltakaan ei säästytä, kun aletaan viilaamaan aikaa sopivaksi. Snapy on uusintaradoille sopivan nopea, mutta vaatii nopeampaa ajattelukykyä ratsastajaltaan kuin perusradalla. Jos jostain löydetään kylmäpäinen, osaava ratsastaja jolla kemiat iskevät kohdalleen, ratsukosta tulee lähes lyömätön vastus.

"Viidakossa, viidakossa, nukkuu leijona..."

Maastoratsuna Snapy on hiukan arvaamaton tapaus, eikä se näin sovellu lainkaan aloittelijoille saati sitten herkkähermoisille tätiratsastajillekaan. Tamma saattaa pistää hanttiin jo pihapolulla, hän kun ei oikein tohtisi yksin mennä pimeään Madagaskarin sademetsään. Kahisevat lehdet, kiemurtelevat kuristajakobrat, kuhisevat hyönteiset... Ei ihmekään ettei tammalle maistu maastoon meneminen! Tiukan ratsastajan opastuksella tämä säikymmän oloinen kimo lähtee maastoon, vaikka ei Snapy pidäkään koko touhusta lainkaan. Se saattaa aluksi ravata polulla oikein rennon oloisesti, ja yllättäen pompata tien sivuun paikalleen jähmettyneenä. Kilpahevosen temperamentti iskee jälleen kuvaan, luultavasti. Snapy saattaa näiden stoppailuiden lisäksi tehdä "pikalähtöjä", kirmaten kuvitteellisia varjoja karkuun pää viidentenä jalkana. Ratsastajalla ei ole tässä vaiheessa paljon mitään sanomista, hevonen kun puree kiinni kuolaimeen, ottaa ja lähtee. Niskalukosta on hyvinkin paljon hyötyä, jos haluaa saada aikaan nopean pysähdyksen, sillä muuten usein matka jatkuu niiden kaikkien isoimpien lehtien lävitse. Kun ollaan päästy pois tasamaalta kalliolle, alkaa Snapykin hieman kuuntelemaan. Se kiipeää hyvää tahtia ylös välittämättä siitä, onko putous jyrkkä vai ei. Hiekkarannallakin tämä tamma kiipeilee oikein mielellään kallioilla, mutta enemmän se pitää rannalla laukkailusta. Snapy rakastaa suorastaan villiä nelistystä aaltojen lyödessä kavioihin. Se sattuu usein kuitenkin heittelemään päätäänsä ja pukittelemaankin jos reissusta kehkeytyy turhan vauhdikas. Uimisesta Snapy sitä vastoin ei pidä mitenkään erityisesti. Se kahlaa mielellään turkoosiin veteen, mutta tuppaa jäämään siihen kohtaan missä vesi kutittelee mahakarvoja. Onhan se toki pari kertaa saatu uimaan, mutta jostain syystä tamma häiriintyi vierellään uivasta ihmisestä vaarallisen paljon. Vaaratilanteilta kuitenkin vältytään maastoesteradalla. Silloin Snapy ryhdistäytyy, laukkaa reipasta tahtia ja hyppää esteet korvat hörössä. Toisaalta, jos ratsastaja ei osaa hoitaa omaa osuuttaan, saattaa tamma alkaa vikuroimaan turhasta. Tiukka katse, oikeanlainen pohjetuntuma sekä joustava istunta saa hevosen kantamaan ratsastajansa läpi mailien pituisen radan.

"Sisko tahtoisin jäädä, mutta moottoritie on kuuma..."

Kilpailuratsuna Snapy on oikeastaan ihan mukavaa seuraa. Lastauksessa tosin esiintyy erinäisiä ongelmia, tamma kun ei millään haluaisi mennä pimeään koppiin. Se on tulta ja tappuraa jo suojien laiton ajan. Snapy saattaa ihan omistajansa mieliksi ottaa yhden askeleen rampille, mutta sitten se alkaa peruttelemaan silmät päässä pyörien. Perinteisesti voiman lisääminen aiheuttaa vain pystyyn hyppimistä ja suunnatonta teutarointia, kuten myös liinojenkin käyttö. Me olemmekin niin ovelia, että peruutamme auton tallin ovelle, jolloin Snapy kävelee yllättävän kivuttomasti sisään. Silti kannattaa rynnätä laittamaan takapalkkia kiinni, koska muuten tamma tajuaa tilanteen ja lähtee livohkaan. Kun sitten ollaan vaunussa yltä päältä hiessä, hevosen lannassa ja kavionjäljissä, voidaan lähteä huoletta matkaan. Snapy on matkan aikana melkoisen huomaamaton, vaikka se ahmiikin heinää kuin viimeistä päivää. Myös vesi maistuu tälle juopolle hevoselle varsinkin kuumina kesäpäivinä. Muuten Snapy ei pahemmin riehu autossa, vaikka se välietapeilla vaatii äänekkäästi ulospääsyä. Silloin Snapy vähän kiskoo sinne sun tänne halutessaan mennä syömään makoista nurmikkoa. Muu ruoka maistuu myös, sillä tamma kerrassaan rakastaa McDonaldsin juustohampurilaisen rasvaisia sämpylöitä. Mitenkään erityisen nirso hevonen ei ole ruuan suhteen ainakaan tien päällä, vaikka kotona eivät kaikki mömmöt maistukaan jostain kumman syystä. Itse kilpailupaikalla Snapy saa itselleen sitä vastoin hyvin erilaisen tunnelman päälle. Se tepastelee ympäri varustusaluetta, hirnuu muille nelijalkaisille ja parhaimmassa tapauksessa talloo varpaille kilpailuhuumassa. Mikään erityisen mukava projekti ei siis Snapyn hoitaminen tässä mielentilassa ole! Veryttelyalueella tamma on puolestaan hyvinkin paljon keskittyväisempi saadessaan tehdä jotain tuttua ja turvallista. Koni pyrkii tekemään käskyt ratsastajansa mukaan, mutta joskus Snapy saattaa kuumua liikaa kuten kotikentälläkin. Vasta kilpailuradalla huomataan kuinka tamman ryhti muuttuu. Se alkaa polkemaan paremmin alleen osoittaen kaikille kuka on seudun kovin kisatykki. Esteet ylitetään vauhdilla, mutta tarkasti. Huonoja päiviäkin löytyy valitettavasti, silloin kun ei oikein mikään tunnu sujuvan. Kunniakierroksilla ollaan kuitenkin aina kiltisti, vähän nyt pukitellaan ja purraan kuolaimeen, mutta hei sehän on nyt ihan normaalia, eikö?

Sukutaulu ja sukuselvitys

Isälinja Severus Snape GER - Gewunden Dracul - Lord of Darkness | Emälinja Carnival of Lust - Parasitic Dreams - Dark Days
  i. Severus Snape GER   ERJ III
  Rataestepainotus, 167 cm, m
  ii. Gewunden Dracul   iii. Lord of Darkness
  iie. Crimsom Nightfall
  ie. Deep Sharpen   iei. Ghostchant
  iee. Mournful Empire
  e. Carnival of Lust   ERJ I, YLA 2
  Rataestepainotus, 164 cm, rn
  ei. Armageddon   eii. Screaming Red
  eie. Witches Of Avalon
  ee. Parasitic Dreams   eei. Bleed In Silence
  eee. Dark Days

Isä: Severus Snape GER, ilkeäluonteinen, vaativa ja hyvinkin persoonallinen hevonen oli kaikkea muuta kuin rakastettava, mutta silti tallityöntekijät muistelevat herraa tippa linssissä. Saksalaisella tuontiorilla on hyvin paljon jälkeläisiä, jotka ovat menestyneet vaihtelevalla menestyksellä. Hevonen itsessään omistaa 32 sijoitusta, mikä on melko hyvä. Kapistus on hyvä periyttäjä, kapasiteettinen ratsuna ja hienon rakenteen omistava. Virallisia palkintoja on kuitenkin kertynyt vain yksi, se sattuu onneksi olemaan kolmospytty estelaatiksesta. Komea hannover ei esittelyitä kaipaa!

Isänisä: Gewunden Dracul oli jopa 171 cm korkea, musta hannover. Hieman arkistoja penkoessani huomasin ettei ori tosiaankaan omista paljon sijoituksia, tai muutenkaan mainetta kilpailuradoilta. Silti se on periyttänyt hyvää geeniä, sillä orin jälkeläiset ovat menestyneet maailmalla loistavasti lähes poikkeuksetta. Kaunis ja hyväluontoinen Gewunden Dracul oli yksi aikansa suosituimmista jalostusoreista, ihan senkin takia että rakennearvostelusta tämä herra sai lähes täydet pisteet. Etenkin herran mahtava laukka oli erittäin ilmavaa, joustavaa ja onneksi periytyvää.

Isänemä: Deep Sharpen oli hieman toista maata. Tämä hyvinkin kiivasluonteinen tamma on ansainnut aivan valtavasti mainetta estekentiltä. Puomiviidakon kuningatar piti itsestään selvyytenä asemaansa Euroopan johtavana esteratsuna vuosituhannen vaihtumisen aikana. Tämä innokas tamma oli jopa olympiajoukkueessa vuonna -99, saaden sieltä mukaansa henkilökohtaisen sijoituksen. Tammasta tapeltiin sen siirtyessä jalostukseen, ja monet ihmiset vieläkin kuolaavat tätä nimeä hevostensa sukutauluun. Tummanruunikko Deep Sharpen sai silti vain neljä varsaa.

Isänemänisä: Ghostchant oli upea, suurikokoinen kimo. Legendaarinen ori laukkasi aina hienostuneesti, hyvin aatelisesti, ja ennenkaikkea, puhtaasti! Julkisuudessa ei ollut tuolloin yhtään tapahtumaa, jossa Ghostchant olisi kieltänyt tai pudottanut omasta syystään. Aikanaan Euroopan mestaruuden voittanut hevonen majailee tällä hetkellä jo vihreällä niityllä, vaikkakin hänen lukuisat, hyvin menestyneet jälkeläiset valloittavat maailmaa todella nopeasti. Ghostchant onkin perinteisesti liitetty loistaviin sukulinjoihin sekä lähes täydelliseen rakenteeseen, joka kattaa melkein kaikki hannoverien ihannepiirteet.

Isänemänemä: Mournful Empire oli tummasävyinen, kipakka tamma, jonka menestys jäi valitettavasti kotimaansa Iso-Britannian armoille. Tämä tamma oli hyvinkin nopea, sekä rohkea, mutta valitettavasti rataesteet eivät sujuneet aivan nappiin. Maastoesteillä haasteellinen tamma sai laukata omassa jylhässä yksinäisyydessään, sillä kanssakilpailijat jäivät lähestulkoon aina hännille. Kettujahdissa neiti olikin tienoon tunnetuin tapaus! Valitettavasti tamma menehtyi traagisesti arviontivirheen seurauksena maastoesteellä. Pienikokoinen tamma jätti vain muutamia, mutta menestyviä varsoja jälkeensä.

Isänisänisä: Lord of Darkness oli erittäin kuuluisa saksalainen ori. Tämä pikimusta, valtavan kokoinen ori ei todellakaan ollut helppo käsitellä, mutta siitä huolimatta hevosessa riitti lahjakkuutta rajattomasti. Menestystä tuli jopa kansainvälisiltä kentiltä asti! Omalla ilmavalla tyylillään hypätessään kanssakilpailijat jäivät kauaksi taakse, joten oletettavasti aikanaan kärkinimi saikin paljon varsoja, jotka menestyivät joko kohtalaisesti tai erinomaisesti. Tunnetuimmat näistä rinnastetaankin suoraan sukulinjojen kautta kapasiteettiseen oriin. Lord of Darkness onkin eräs hannoverien suurimmista vaikuttajista!

Isänisänemä: Crimsom Nightfall oli puolestaan hieman vähemmän kisanneempi tapaus. Hyvin tasaisen luonteensa ansiosta tästä tammasta tuli hetkessä monien pikkulapsien suosikki. Elämään positiivisesti suhtautunut Crimsom Nightfall osasi lapsien kanssa olemisen lisäksi myös hypätä loistavasti, vaikkakin tamma hyppäsi melko vaatimattoman kokoisia esteitä. Erinomainen tyyli kiinnitti monen huomion, joten Crimsom Nightfall saikin kilpailla usein pienissä maakuntakisoissa, menestyen niissä kohtalaisesti. Ruunikko tamma yritti silti aina parhaansa, se ei koskaan temppuillut turhasta.

Emä: Vaikka Skurvashilaisella Carnival of Lustilla ei varsoja on kuin neljä kappaletta, on se silti vaikuttanut omalta osaltaan hyvinkin paljon hannoverien jalostukseen. Laadukkaat jälkeläiset ovat taanneet sen, että tamma näkyy hyvin monessa sukutaulussa. Carnival of Lust tullaan silti muistamaan myös omien saavutuksiensa vuoksi, sillä tamma sai yleislaatuarvostelusta kakkospalkinnon ja estelaatiksesta jopa ERJ I arvonimen. Neiti itsessään oli 164 cm korkea ruunikko, joka ylitti esteen kuin esteen hyvällä tyylillä. Kilpailukenttien ruusukehai sai uransa aikana jopa 70 sijoitusta esteratsastuksesta!

Emänisä: Armageddon syntyi Ranskassa hyvin kuuluisassa siittolassa. Aikaa ei vallattomalle orille tahtonut oikein löytyä, joten ori kehitti itselleen korvaavaa viihdettä. Hevosen omistaja myi Armageddonin pois ongelmahevosena. Kuinka ollakaan, jo seuraavana vuonna samainen hevonen yllätti kaikki saavuttamalla useita mestaruuksia esteratsastuksessa. Useiden vuosien kuluessa ori kilpaili jopa kansainvälisillä tasoilla rohmuten lähes kaikki palkinnot. Varsoja Armageddonilla oli kuitenkin vain noin kolmekymmentä, mikä on menestyneelle ja hyvärakenteiselle hannoveriorille melko alhainen määrä.

Emänemä: Parasitic Dreams oli brittiläinen hevonen hyvin kilpailutaustoin. Ruunikko tamma jalostettiin alusta alkaen korkeisiin esteluokkiin kisaamaan maailmankuuluja nelijalkaisia vastaan. Luonteeltaan hyvinkin kieroutunut Parasitic Dreams ei kuitenkaan ollut kovinkaan helppo käsitellä, jonka takia sitä välteltiin. Hevonen hyppäsi edelleen hyvin 140 cm luokkia, mutta oli lähes mahdoton muualla kuin satulan alla. Varsoja tälle kiukkuiselle tammalle hankittiin vain pari, ja nekin vieroitettiin mahdollisimman aikaisin emästään huonojen tapojen pelossa. Nämä kaikki ovat kuitenkin erittäin hyvin menestyneitä!

Emänemänisä: Brittiläinen Bleed In Silence on pienoinen poikkeus, sillä ori ei ollut elämänsä aikana yhdessäkään kilpailussa. Hyvinkin kapasiteettinen hevonen syntyi sellaiseen perheeseen, jolle tärkeämpää oli tilan työpanos kuin kilpaileminen. Kylällä kuitenkin tiedettiin kuka oli nopein hevonen, ja kenellä kannatti astuttaa tammansa. Parisenkymmentä varsaa omaava Bleed In Silence on erinomainen periyttäjä, sillä sen varsoista lähes kaikki ovat sijoittuneet kiitettävästi mahtavin tuloksin, tehden selväksi sukutaulunsa muille.

Emänemänemä: Dark Days oli sekin kotoisin Isosta-Britanniasta. Tämä hevonen on keskinkertaisesti menestynyt, siroluinen hannoverilainen. Dark Days hurmasi katsojansa täydellisellä tyylillään, joka ei kuitenkaan valitettavasti aina riittänyt hitautensa vuoksi voittoon. Yli metrin luokkia hyppäävä tamma ei ollut kovinkaan suosittu jalostuskäytössä, sillä se sai vain kaksi varsaa. Näistä toinen menestyi mahtavasti, toinen ei puolestaan ollenkaan. Luonnetta kuitenkin hevosella piisasi vaikka muille jakaa, räväkkä ratsu kun oli.

Emänisänisä: Screaming Red syntyi Yhdysvaltojen preerialla. Tämä hevonen oli yhtä vahva kuin tilan parhaimmat Quarter-hevoset, mutta lisäksi se hyppäsi jokaisen vastaan tulevan esteen mielellään ja puhtaasti. Tilan tytär kilpailikin hevosellaan menestyksekkäästi kotimaassaan, saavuttaen lopulta sen mestaruuden vuodelta 1960. Eläkepäivinään hevonen ei millään malttanut asettua paikoileen, vaan se olikin jatkuvasti mukana tilan töissä iästään huolimatta. Screaming Red sai muutaman kohtalaisesti menestyneen varsan.

Emänisänemä: Kotimaassaan Ranskassa Witches Of Avalon oli aikanaan hyvinkin tunnettu hevonen, erioten sen yhteyksistä loistaviin sukulinjoihin. Mahtavan rakenteen omistava tamma oli hyvinkin suosittu näyttelykehissä. Hevonen tuli nopeasti muotovalioksi, mutta muuta se ei pahemmin tehnyt. Vapaa-aikanaan hevosen hoitaja vahvisti Witches Of Avalonin lihaksia hyppäämällä satunnaisia esteitä. Melkoisen diivan luonteen omistava tamma jostain syystä piti kovasti hyppimisestä, mutta silti sillä ei koskaan kilpailtu rataa.

Jälkeläiset ja jalostusinfo

Snapystä on mahdollista saada vielä muutama jälkeläinen, mutta vain erikoistapauksissa
09.01.2011hann-t.Wincare's Velvetteisä Primo Volante xxomistaja Disa
16.11.2009hann-t.Psychosocial W!isä Bad Moon Fever PBomistaja joel.
26.08.2009hann-o.Von Hedgehog W!isä Mafioso DESomistaja Ramona
26.07.2009hann-t.Dolores W!isä Mafioso DESomistaja Chao
17.07.2009hann-o.Dimitrov W!isä Cemetery PBomistaja Chu
09.07.2009hann-t.Piña Colada W!isä Salio DESomistaja vaniljaa

Sneaky Snap PB on tarjolla jalostukseen vain puoliveri- ja ratsuponijalostukseen. Snapyn värin genotyyppi on eeAaGg, joten fenotyypiltään yleisin jälkeläisten väri on kimo (55.5 %). Jälkeläisissä esiintyy myös mustaa (27.78 %) sekä ruunikkoa (16.67 %). Tamma periyttää myös muita ominaisuuksia, kuten arvaamatonta luonnetta, loistavaa hyppytyyliä sekä tarvittaessa nopeaa ratatempoa.

Menestyneet : Dolores W! ERJ II KTK III

Kilpailukalenteri

Kilpailukalenteriin merkitään vain sijoitukset. Sneaky Snap PB kilpaili pääsääntöisesti 140 - 160 cm -luokissa

ERJ Esteratsastuskilpailut (sijoituksia 104 kpl)
09.09.2009ERJ EsteratsastusÄsvee110 cm05/46
29.08.2009ERJ EsteratsastusRetroradio90 cm04/97
28.08.2009ERJ EsteratsastusRetroradio110 cm07/100
28.08.2009ERJ EsteratsastusRetroradio80 cm04/83
25.08.2009ERJ EsteratsastusRetroradio100 cm07/100
25.08.2009ERJ EsteratsastusInfinity160 cm06/40
24.08.2009ERJ EsteratsastusJinn Arabians140 cm04/17
24.08.2009ERJ EsteratsastusFarewell140 cm07/50
23.08.2009ERJ EsteratsastusRetroradio90 cm01/97
22.08.2009ERJ EsteratsastusRetroradio100 cm05/100
22.08.2009ERJ EsteratsastusRetroradio80 cm03/83
21.08.2009ERJ EsteratsastusInfinity160 cm01/40
21.08.2009ERJ EsteratsastusInfinity150 cm06/40
18.08.2009ERJ EsteratsastusHafrena110 cm10/100
18.08.2009ERJ EsteratsastusMaple's Stable120 cm03/40
18.08.2009ERJ EsteratsastusHafrena90 cm05/60
15.08.2009ERJ EsteratsastusBarrier Showjumpers160 cm05/30
15.08.2009ERJ EsteratsastusBarrier Showjumpers150 cm03/30
15.08.2009ERJ EsteratsastusBarrier Showjumpers140 cm05/30
14.08.2009ERJ EsteratsastusStud Caruso140 cm04/28
14.08.2009ERJ EsteratsastusStud Caruso90 cm01/40
13.08.2009ERJ EsteratsastusStud Caruso100 cm07/100
13.08.2009ERJ EsteratsastusAccusal90 cm04/30
13.08.2009ERJ EsteratsastusAccusal80 cm04/30
12.08.2009ERJ EsteratsastusAccusal80 cm02/30
11.08.2009ERJ EsteratsastusBarrier Showjumpers150 cm02/30
11.08.2009ERJ EsteratsastusStud Caruso120 cm02/100
10.08.2009ERJ EsteratsastusStud Caruso110 cm07/100
10.08.2009ERJ EsteratsastusAccusal90 cm04/30
09.08.2009ERJ EsteratsastusBarrier Showjumpers150 cm02/30
08.08.2009ERJ EsteratsastusBarrier Showjumpers150 cm01/30
07.08.2009ERJ EsteratsastusBarrier Showjumpers160 cm03/30
06.08.2009ERJ EsteratsastusBarrier Showjumpers140 cm02/30
04.08.2009ERJ EsteratsastusWincare130 cm04/30
04.08.2009ERJ EsteratsastusWincare130 cm05/30
03.08.2009ERJ EsteratsastusWincare160 cm01/30
03.08.2009ERJ EsteratsastusWincare140 cm04/30
03.08.2009ERJ EsteratsastusWincare130 cm02/30
02.08.2009ERJ EsteratsastusVirallinen70 cm01/30
01.08.2009ERJ EsteratsastusShreed120 cm02/30
01.08.2009ERJ EsteratsastusShreed110 cm01/30
01.08.2009ERJ EsteratsastusShreed100 cm04/30
01.08.2009ERJ EsteratsastusWincare160 cm01/30
01.08.2009ERJ EsteratsastusKultahuisku120 cm04/100
31.07.2009ERJ EsteratsastusWincare140 cm03/30
31.07.2009ERJ EsteratsastusWincare140 cm02/30
31.07.2009ERJ EsteratsastusWincare130 cm05/30
30.07.2009ERJ EsteratsastusWincare150 cm02/30
30.07.2009ERJ EsteratsastusNepolan Ponitalli90 cm06/36
30.07.2009ERJ EsteratsastusGwen Ponies90 cm03/30
29.07.2009ERJ EsteratsastusNepolan Ponitalli70 cm06/39
29.07.2009ERJ EsteratsastusGwen Ponies100 cm03/30
29.07.2009ERJ EsteratsastusGwen Ponies80 cm01/30
29.07.2009ERJ EsteratsastusDaftmor130 cm03/30
28.07.2009ERJ EsteratsastusNepolan Ponitalli100 cm03/49
28.07.2009ERJ EsteratsastusGwen Ponies120 cm01/30
28.07.2009ERJ EsteratsastusGwen Ponies100 cm05/30
28.07.2009ERJ EsteratsastusGwen Ponies80 cm04/30
28.07.2009ERJ EsteratsastusDaftmor130 cm05/30
27.07.2009ERJ EsteratsastusGwen Ponies90 cm02/30
27.07.2009ERJ EsteratsastusNepolan ponitalli50-60 cm03/26
26.07.2009ERJ EsteratsastusDaftmor110 cm02/30
25.07.2009ERJ EsteratsastusDaftmor130 cm03/30
22.07.2009ERJ EsteratsastusFaxon Sporthorses160 cm05/26
21.07.2009ERJ EsteratsastusDaftmor110 cm05/30
20.07.2009ERJ EsteratsastusFaxon Sporthorses160 cm03/28
20.07.2009ERJ EsteratsastusDaftmor150 cm05/30
19.07.2009ERJ EsteratsastusFaxon Sporthorses160 cm03/27
18.07.2009ERJ EsteratsastusMárcius40 cm09/100
17.07.2009ERJ EsteratsastusMárcius50 cm07/50
17.07.2009ERJ EsteratsastusMárcius40 cm03/57
11.07.2009ERJ EsteratsastusKyynelehtivä130 cm05/40
11.07.2009ERJ EsteratsastusKyynelehtivä120 cm01/40
04.07.2009ERJ EsteratsastusRowea's Dynamices60 cm01/63
03.07.2009ERJ EsteratsastusHafrena80 cm05/61
02.07.2009ERJ EsteratsastusTousle Roulet130-140 cm07/50
02.07.2009ERJ EsteratsastusRowea's Dynamices70 cm03/63
28.06.2009ERJ EsteratsastusKielletty70 cm01/50
28.06.2009ERJ EsteratsastusSafir100 cm03/100
23.06.2009ERJ EsteratsastusBarrier Stall150 cm03/30
22.06.2009ERJ EsteratsastusBarrier Stall150 cm01/30
21.06.2009ERJ EsteratsastusSalasana150 cm04/27
20.06.2009ERJ EsteratsastusWhite Honey120 cm06/42
20.06.2009ERJ EsteratsastusMárcius160 cm02/27
20.06.2009ERJ EsteratsastusBarrier Stall150 cm03/30
20.06.2009ERJ EsteratsastusFerraro130 cm05/50
17.06.2009ERJ EsteratsastusFlint120 cm06/50
15.06.2009ERJ EsteratsastusRowea's Dynamices90 cm05/41
18.06.2009ERJ EsteratsastusRowea's Dynamices70 cm01/41
16.06.2009ERJ EsteratsastusRowea's Dynamices60 cm04/34
15.06.2009ERJ EsteratsastusKrug Stallions160 cm01/30
15.06.2009ERJ EsteratsastusRowea's Dynamices60 cm04/34
14.06.2009ERJ EsteratsastusBarrier Stall150 cm05/30
13.06.2009ERJ EsteratsastusBarrier Stall150 cm05/30
10.06.2009ERJ EsteratsastusCosgrove140 cm03/50
10.06.2009ERJ EsteratsastusOnneton130 cm04/18
09.06.2009ERJ EsteratsastusElegancia120-130 cm06/38
07.06.2009ERJ EsteratsastusNaturael120 cm05/68
07.06.2009ERJ EsteratsastusNaturael80 cm01/55
07.06.2009ERJ EsteratsastusMêl Seren120 cm02/27
06.06.2009ERJ EsteratsastusDestination Hades100 cm05/98
05.06.2009ERJ EsteratsastusNaturael120 cm05/68
05.06.2009ERJ EsteratsastusNaturael100-110 cm08/69
05.06.2009ERJ EsteratsastusDestination Hades100 cm07/97

Valmennukset ja päiväkirja


14.12.2009 - Valmentajana kuusnelonen - Taso 160 cm
"Kolmantena päivänä olin rakentanut 8 esteen radan, jossa on tiukkoja käännöksiä, haastavia välimatkoja ja askelten säännöstelyä. Rata oli korkeudeltaan 120-160cm. Ratsukko lämmitteli muutamalla metrin korkeuisella esteellä. Hypyt olivat lennokkaita ja tasapainoisia. Radalle päästyään Snapy innostui ja laukkaili ympäriinsä ja häselsi esteiden kanssa. Välillä tamma ihmetteli mihin suuntaan piti mennä ja spurttaili sillon, kun olisi pitänyt tasapainoittaa lähestyminen. Muutaman kerran tamma iski jarrut pohjaan kovasta laukasta ja ratsastajalla oli haastetta pitää itsensä kyydissä. Snapy oli tänään erittäin reipas ja hypyissä ei ollut moitittavaa. Muutamia lähestymisiä harjoiteltiin ja laskimme askelia ääneen. Tamma kuunteli lopputunnista hyvin pidätteitä, mutta pohkeen kannustusta se ei tarvinnut koko tunnin aikana ollenkaan."

14.12.2009 - Valmentajana kuusnelonen - Taso 160 cm
"Olin eilisen valmennukseen erittäin tyytyväinen. Tänään Snapy näytti viekkaalta ja innostuneelta päivän tehtävää varten. Rakentelin helppoa, mutta korkeista esteistä koostuvaa rataa. Esteet olivat alkuun noin metrin korkeita, mutta nousisivat tunnin loppua kohden jopa 150-160cm korkeuksiin. Rakentin pitkälle sivulle kaksi estettä, pystyn ja tasaokserin, viiden laukan välille ja diagonaalille trippelin. Trippeliltä tultaisiin taas suhteutettu väli. Snapy oli lämmittelyssä vähän jännittynyt ja tanssahteli omituista käynnin, ravin ja laukan sekoitukselta näyttävää askellajia ratsastajan yrityksistä huolimatta. Radan aloittaessamme oli Snapy jo kuumunut ja vastusti kuolainta kovasti. Ratsastaja ihmetteli tamman käytöstä, mutta käytti reipasta laukkaa hyväkseen keskittyen ennemminkin lähestymisiin ja askeliin kuin hevosen patistamiseen. Hypyt olivat näyttäviä ja välillä tamma epäröi muutamaa hyppyään ja puomit kolahtelivat, mutta kaikin puolin hieno valmennus."

14.12.2009 - Valmentajana kuusnelonen - Taso 100 cm
"Snapyn kanssa oli tänään kolmen valmennuspäivän ensimmäinen valmennus. Olin suunnitellut rentoa, helppoa aloitusta. Rakentelin toiselle pitkälle sivulle 3 in-out estettä korkeudeltaan n. 80cm. Toiselle pitkälle sivulle jopa 7 kavalettia peräkkäin. Snapyn tulisi tänään tarkkailla kinttujaan ja annostella ponnistusvoimaansa, ettei in-out esteiden puomit kärsisi liian pitkistä hypyistä. Snapy aloitti lämmittelyssä vahvasti. Ravi oli erittäin reipasta ja ratsukko näytti oikein komealta ja joustavalta. Lämmittelitte rennoilla laukkaympyröillä ja ympyränvaihdoilla kahdeksikon mukaisesti. Laukanvaihto tuli kuin rutiinilla kentän keskellä. In-out esteiden kanssa Snapylla oli aluksi hieman hankaluuksia ja hypyt lähtivät liikaa eteen. Muutaman toiston jälkeen hevonen ohjattiin mahdollisimman lähelle ponnistuspaikkaa ja hypyt alkoivat luonnistumaan. Kavaleteista Snapy innostui ja nosteli jalkojaan liioitellun paljon. Huomenna olisi hyvä jatkaa tästä eteenpäin hioen eri osa-alueita."

07.11.2009 - Valmentajana damn - Taso 160 cm
"Tänään meitä oli siunattu hienolla säällä, vain muutama aste pakkasta ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Verryttelitte Snapyn kanssa minun valvovan silmäni alla ja sain antaa myös muutamia neuvoja miten saisit tamman kulkemaan jo verryttelyvaiheessa rennommin. Teimme muutamia avotaivutuksia ja pohkeenväistöjä kunnes olimme valmis aloittamaan radan hyppäämistä. Tänään teillä oli edessänne muutama linja, kaksi sarjaa (toinen kaksi laukkaa ja toinen yksi), sekä muuri ja portti. Snapy aloitti 100cm korkuisen aloitteluradan vahvasti, ehkä jopa vähän brassaillen sillä se hyppäsi ainakin 20cm ilmavaralla jokaisen. Muuri aluksi vähän hämmästytti, mutta senkin yli päästiin lopuksi isolla loikalla. Ilopukkejakin pääsi pari ja ilmeestäsi päätellen ne taisivat tulla yllätyksenä. Olit itse skarpannut huomattavasti, ohjat olivat tänään tarpeeksi lyhyet sekä pysyit tasapainossa koko ajan vaikka tamma vähän sähelsi suuntaan jos toiseen. Tälläisen pakkauksen kanssa pitää työskennellä hiirenhiljaa, ilman että häiritset hevosta ollenkaan. Viimeiseksi hyppäsimme 150cm radan, jonka muuri oli 160cm korkuinen. Tällä kertaa toit hevosen vähän huonosti muurille, joten tamma joutui ponnistamaan todella läheltä, mutta selvitti kuin selvittikin esteen virheittä. "Otetaanpas uusiksi", kiljaisin ja ratsukko lähti matkaan. Jes, nappiosuma. Nyt loisti ratsastajan naama kuin naantalin aurinko eikä hevosen kehumiselle tainnut tulla loppua. Hieno suoritus, jälleen kerran. Lopetimme tältä osin tyytyväisinä suoritukseen."

07.11.2009 - Valmentajana damn - Taso 160 cm
"Lunta oli tullut koko yön aivan hirveällä puhurilla ja sitä samaa jatkui aina siihen asti kun trailerinne kaarsi tallimme pihaan rämisten kuin mikäkin kymmenvuotias Lada. Kuski nousi autosta ulos, tervehti nopeasti huolsetuneena ja avasi trailerinsa sivuoven pahinta odottaen. Pieni kiiluvasilmäinen tamma työnsi päänsä ulos kiireen vilkkaa, tajusi että lunta pyrytti aivan vietävästi, ja veti samantien päänsä takaisin. "Se ei pidä lumesta ollenkaan..", totesit hiljaa ja rupesin pistämään tammalle kamoja päälle. Ajattelin tänään tehdä sellaista jumppasarjan poikaista, jossa oli ensin in-and-out:ina puomi, kavaletti, puomi ja kavaletti, jonka jälkeen siirryttiin yhden askeleen pystylle jonka jälkeen tuli kaksi laukkaa ja okseri. Aluksi Snapy ei oikein hallinnut jalkojaan, tai ei halunnut hallita, joten sinäkin menetit tasapainosi. Tämähän ei tätä tammaa auttanut yhtään, joten pienen kiukutteluhetken jälkeen aloitimme taas puhtaalta pöydältä tasaista suoritusta hakien. "Lyhyempi ohja, tuntuma, puolipidätteet läpi ja askel sopivammaksi, hidasta, jousta ja purista", huusin maneesin reunalla ohjeita. Parin epäonnen kierroksen jälkeen olivat sekä hevonen että ratsastaja paljon tyytyväisempiä, joten päätimme nostaa okserin siihen 160cm asti. Tamman korvat heiluivat puolelta toiselle ja sen silmät kiiluivat, myös oma keskittymisesi parani huomattavasti kun oli jo sen verran iso este edessä. Voi että tuo pikkuinen tamma liisi. Tähän oli hyvä lopettaa, puhdas suoritus ja hyvä mieli ; niin hevosella, ratsastajalla kuin valmentajallakin."

03.11.2009 - Valmentajana Karoliina - Taso 160 cm
"Snapyn kanssa aloittelitte lämmittelemällä esteitä varten. Ensin mentiin käyntiä ja ravia uralla, sitten aloit taivuttelemaan Snapya ympyröillä ja kaarroksilla, tamma vertyi nopeasti ja otit vielä muutamia ympyröitä laukassa molempiin suuntiin. Sitten aloitimme hyppäämisen, olin rakentanut teille pienen radan valmiiksi ja siihen kuului 6 erillaista estettä. Pystyeste, trippeli, kaksiosainen sarja, vesieste ja muuri, kaikki esteet olivat nyt 110 cm paitsi muuri joka on 130 cm kokoinen. Kun ohjasit Snapyn pystylle se kiihdytti tempoaan ja liisi kauniissa kaaressa yli ongelmitta. Myös trippeli ja vesieste sujuivat todella mahtavasti, vaikka sarjalla Snapy otti yhden askeleen liikaa ja tiputti ylimmän puomin. Käskin sinun tulla toisen kerran ja hidastamaan vauhtia hieman, tällä kertaa Snapy pääsikin loistavasti yli kolistelematta. Tamma tanssahteli hetken aikaa kun pyysin sinua antamaan sen levätä hetken aikaa käynnissä, kun korottaisin esteitä. Nostin kaikki esteet 160 cm tasolle sekä siirsin sarjaa niin että väliin mahtuikin vain kolme laukka-askelta. Snapy lähti innokkaasti liikkelle kun pyysin teitä hyppäämään muurin, mutta viime hetkellä tamma löi jarrut pohjaan ja väisti estettä, pysyit hyvin selässä ja käskin teidän tulla heti uudestaan. Toisella kerralla ajoit Snapya enemmän eteen ja se kannatti sillä tamma loikkasi valtavan loikan muurista yli. Lopuksi hyppäsitte vielä pienen radan johon kaikki esteet kuuluivat. Ensimmäisenä pysty joka sujui ongelmitta, seuraavana vesieste jolla Snapy hyppäsi hieman vinosti, mutta selvityi. Trippelillä teillä ei ollut mitään ongelmia eikä sarjallakaan kun muistit pidättää Snapya. Muurin yli lensitte eikä Snpay epäröinyt lainkaan."

19.10.2009 - Valmentajana Pihlaja - Taso 160 cm
"Makasin keskellä kenttää pössytellen rennosti... sätkää. Hetken kuluttua kuulin kopinaa vierestäni, mutta en vaivautunut nousemaan ylös. Pian kopina yltyi sadatteluksi, jonka tunnistin onnekseni ihmisen ääneksi. "Nyt se sätkä pois jumalauta ja töihin siitä akka!" joku kivahti. Nousin nopeasti ylös. Kuka oikein uskaltaa häiritä satumaisia uniani? Pian syyllinen löytyi. Kimon hevosen selässä istuva ratsastaja naputti raipallaan vimmastuneena saapastaan, ja hänen ratsunsa polki vihaisesti maata. "No menkää nyt este tuol jossai!" sanoin mutta onnistuin kaatumaan samantien. Nousin ylös sadatellen ja kokosin muutamat puomit ylös vaivalloisesti. Onneksi tätä varten oli maneesin nurkkaus, jossa oli mielenkiintoisia lehtiä, telkkari sekä paperia. Siis nenän pyyhkimiseen, ei mihinkään muuhun... Hoipertelin koppiini ja pian se täyttyikin savusta. Vajosin alas pinkkien elefanttien maailmaan, enkä tosiaankaan kuullut ympärilläni tapahtuvaa kolinaa. Ratsukkorämä Diamonte sekä Sneaky Snap olivat ajatelleet hypätä nurkassa olevan 160 cm trippelin minimaallisella lähestymisellä, eikä tästä seurannut muuta kuin pillastunut, irrallaan oleva hevonen. Huokaisin hyvin raskaasti kuullessani "AI SAATANA" -huudot, joten lähdin talsimaan ihanan savuisesta kopistani haikeana. Kentällä oli sillä välin täysi kaaos. Sain jostain ylimääräsitä tätienergiaa käskiessäni kaikkien tehdä jotain. Pian meillä olikin lähes ehjä ratsastaja, virkeä hevonen sekä mikä parasta - siisti esterata! Hypytin ratsukkoa muutaman esteen yli, mutta koska he ovat tuollaisia kaiken osaavia näsäviisaita, pistin kerrankin pahan pahaa vastaan. Kuuden esteen sarja innarin lähestymisillä, jokainen este on yli puoltoista metriä. Vaativaa, mutta mielenkiintoista! Hain popparit autosta ja aloin katsomaan sähellystä. Ensimmäisellä kerralla kauhukaksikko sai hypättyä kolme ensimmäistä, mutta kolme vikaa juostiin läpi. Ties kuinka monen kerran jälkeen onnistuitte vihdoin täydellisessä suorassa linjassa, joten puomit eivät kalisseet! Olin tyytyväinen, vaikka telkkarihetkeni jäikin lyhyeksi. Kehuin ratsukkoa ja juoksin takaisin Baywatchin ääreen."

16.10.2009 - Valmentajana weem - Taso 160 cm
"Olitte jo verryttelemässä kentällä, kun saavuin paikalle. Tänään valmennuksessa hyppäisimme 160cm rataa ja yrittäisimme saada tapettua aikaa tehokkasti. Kokosin kentälle kiireesti erilaisia esteitä. Verryttelyesteeksi valitsin hieman vaikeassa kulmassa olevan pystyn, jotta saisit heti alusta Snapyn kuuntelemaan hyvin apujasi. Este onnistui hienosti joka kerta, joten pääsimme pian aloittamaan itse ratatyöskentelyä. Alkuun annoin teille tehtäväksi hypätä radasta vain neljä estettä, verryttelypystyn, kahden esteen sarjan, muurin ja okserin. Muuten esteet menivät hienosti, mutta muurille tultaessa Snapy selkeästi jännittyi, muttet reagoinut siihen. Tämän seurauksena se menikin ohi muurista. Käskin teidät heti sille uudestaan ja tällä kertaa sinua ratsastamaan ratsuasi eteenpäin. Snapy epäröi pari askelta ennen hyppyä, mutta rohkaistessasi sitä, se kuitenkin hyppäsi kolistelematta. Teknisesti suoritus ei ollut puhtain mahdollinen, mutta ylitse pääsitte. Muurin perään okseri sujui, vaikka tulittekin sille hieman liian kovassa vauhdissa. Toisella kierroksella paransit suoritustasi huomattavasti ja Snapykin rentoutui, eli lyhyt rata sujui hyvin. Pienen kävelytauon jälkeen oli tehtävänä hypätä kaikki seitsemän estettä. Lisää tuli kaksi pystyä ja yksi sarja. Lähditte hyppäämään rataa. Kun hyppää näin paljon korkeita esteitä kerralla, on muistettava pitää oma tasapaino hyvänä ja laukan tahti sopivana. Näissä teillä ei ollut ongelmia. Taas muurilla Snapy hieman epäröi ja muurin jälkeen veti päänsä alas. Onneksi kiskoit sen sieltä nopeasti ylös, sillä näin korkeilla esteillä on välttämätöntä, että hevonen kantaa itsensä. Okserille tullessanne Snapy hyppäsi todella kaukaa, etkä päässyt mukaan hyppyyn. Alastulossa painuit liian alas ja vasemmalle, minkä seurauksena tulit aika rymäyksellä alas. Jotenkin kummasti roikuit hevosen kaulassa, jolloin laskeuduit jalat edellä ja Snapy pysähtyi välittömästi. Autoin sinut takaisin selkään, ja ei kun vaan uudestaan esteelle. Tällä kertaa okseri sujui moitteetta. Hyppäsitte tämän harjoituskierroksen jälkeen vielä kelloa vastaan muutaman kerran, ja aika paranikin kerta kerralla. Lopputunnista olitte molemmat litimärkiä hiestä, loppuverryttelyksi riitti kevyessä ravissa loivia kiemuroita eteen-alas."

15.10.2009 - Valmentajana weem - Taso 160 cm
"Alkuverryttelyssä sait tehdä omaan tahtiisi sinulle ja Snapylle sopivalla tavalla voltteja, kiemuroita, suunnanmuutoksia ja tempon vaihteluita. Minä seurasin vierestä ja kiljuin ohjeita, joita noudatit parhaasi mukaan. Saatuasi Snapyn ensin liikkumaan eteen ja sitten vielä pidettyä sen aisoissa, annoin teille luvan hypätä muutaman kerran metrin korkuista verryttelyestettä. Lähestyminen sujui hyvin, itse hypyssä Snapy ei nostanut jalkojaan ihan niin energisesti kuin olisin tahtonut, mutta ei puomejakaan tippunut. Laskeutumisessa oma tasapainosi hieman järkkyi. Hypätessänne toisen, kolmannen ja neljännen kerran kaikki sujui varsin mallikkaasti ja Snapykin rupesi kantamaan itsensä hienosti. Varsinaisena harjoituksena tänään oli suhteutettu väli, jota treenasimme isolle ympyrälle asetettujen kahden esteen avulla. Esteet eivät olleet kovin korkeita Snapylle, vain metrin. Estevälit oli asetettu niin, että pelkästään laukkaamalla läpi niistä ei selviytynyt puhtaasti, vaan tarkoituksena oli säädellä lähestymiskaarta sekä laukka-askelten määrää ja pituutta. Ensimmäisellä kierroksella Snapy ei tykännyt yhtään siitä, että puutuit sen hienoon laukkaan yrittäessäsi sovittaa sitä sopivaksi välille. Käskin sinun laukata hetken esteiden sisäpuolella ympyrää ja treenata vähän laukan muuttamista sopivaksi. Olit hyvin määrätietoinen ja ärhäkkä Snapya kohtaan, mutta harjoitus toimi. Snapy hyväksyi sinut pomokseen, joten saitte jatkaa itse harjoitusta. Kierros kierrokselta se sujui aina paremmin. Toistimme harjoituksen myös toiseen suuntaan. Muista vastaisuudessa kiinnittää huomiota juuri tällaiseen pieneen hienosäätöön lähestymisissä, sillä vaikka Snapy hienosti hoitaa itse hypyt, on sinun tehtäväsi ohjata se hyvin esteille. Loppuverryttelyssä saitte taas toteuttaa itseänne, kierrellä ja kaarrella sopivan rennossa ravissa."

29.08.2009 - Valmentajana nienna - Taso 160 cm
"Saavuin valmentamaan teitä Wincareen. Taivas oli aivan pilvessä ja vettä ripsi hiljalleen maahan muodostaen vesilätäköitä. Huomasin teidän kentällä, verryttelit Snapya laukassa suurella pääty-ympyrällä. Tamma näytti olevan todella tahmea, eikä liikkunut eteenpäin. Astelin kentän reunalle, vaihdoimme kuulumiset ja neuvoin sinua laukkaamaan pari kierrosta aivan täyttä laukkaa ilman hienosteluita. Snapy lähti laukkaamaan reippaassa tahdissa suurta kentää ympäri ja heitti muutamia ilopukkejakin mukaan soppaan, käskin sinun antaa pohjetta vaan ihan kunnolla ja nousta kevyeen istuntaan, muista anna hevoselle tilaa laukata. Heti kun nousit kevyeen istunaan ja annoit tammalle tilaa laukata se pidensi askeltaan ja vauhti kasvoi hyvin huomattavasti. Muutaman täysillä vedetyn rallikierroksen jälkeen otit hevosen takaisin kiinni ja annoit sen kävellä muutaman kierroksen pitkin ohjin. Kävellessänne rakensin teille esteitä, pystytin kentälle kolme estettä. Esteet oli sijoitettu niin että niitä voitaisiin hypätä myös kahdeksikolla. Kun olin valmis kehoitin sinua hyppäämään ensin pääty-ympyrällä pientä pystyä verryttelyksi. Snapy hyppäsi hyvin ja se oli itse tarkkana ponnistuspaikoista ja jaloistaan. Seuraavaksi hyppäsitte pitkällä sivulla linjaa joka sujui hyvin, muista ettet itse lähde hyppyyn liian aikaisin vaan annat hevoselle tilaa työskennellä hevosta häiritsemättä. Pian hyppäsittekin jo esteitä kahdeksikolla, se oli teille haastavaa sillä tamman iso laukka piti sovittaa pieniin väleihin ja kokoajan piti olla tarkkana teistä. Snapy vaihtoi joka kerta laukan itse esteen päällä, se oli hyvä. Ahtaalla kahdeksikolla oijoitte ympyröitä jatkuvasti, älä anna tamman tulla sisäpohjettasi vasten. Tiputitte puomeja alas kolisten, koska hissuttelit liian hiljaa. Kun otit vähän enemmän laukkaa pysyi puomit paremmin ylhäällä. Lopputunnista hyppäsit pitkällä sivulla vielä linjaa, nostin estekorkeuden jopa 160 senttiin ja hyvin lensitte yli ilman minkäänlaista ongelmaa, hyvä!"

28.08.2009 - Valmentajana Päivie - Taso 160 cm
"Olitte verrytelleet hyvin maastossa ja vaikutitte molemmat rennoilta ja kertakaikkisen valmiilta treenaamaan. Tarkoituksena olisi ensin tänään treenata esteet yksittäin ja hioa lähestymiset ja hypyt timanteiksi. Lopuksi hypättäisiin sitten ratana. Metriset lämmittelyristikot sujuivat täysin ongelmitta, ja ilmaa esteen ja hevosen väliin jäi reippaasti. Kaunis hyppytyyli kertoi kyllä, että kyseessä on kovanluokan esteratsu. Kun oli lämmitelty sopivasti, siirryttiin 150cm korkean perusokserin pariin. Ei voi kuin kehua teidän yhteistyötä, keskittyminen oli 110% ja Snapy totteli pienimpiäkin apujasi. Myöskään 160cm okseri ei tuottanut meille ongelmia, joten päätimme siirtyä muurin pariin. Lähestyitte estettä oikein näppärästi, mutta jotenkin viimehetkellä keskittymisesi herpaantui ja kisoissa tämä olisi tarkoittanut neljää virhepistettä, sillä yksi tiili putosi maahan. Ei muuta kuin uusintayritys ja tällä kertaa nähtiin puhdas, muttei muuten kovin onnistunut hyppy - ilmeisesti jännitystä oli vähän ilmassa? Muista pudotuksesta huolimatta pysyä skarppina! Vielä muutama hyppy ja oli välirentoilun aika.Trippelin kanssa nähtiin taas komea hyppy, ilmeisesti sait koottua itsesi ja Snapykin aistii sen. Sianselkä sujui yhtä komeasti, ja nousuokserikin heti toisella yrittämällä. Ensimmäisellä kerralla nähtiin pudotus, joka johtui ihan selkeästi siitä, että päästit Snapyn liian lähelle estettä. Sarjaesteellä keskimmäisellä esteellä nähtiin pudotus ja jälleen sama virhe, askeleet tuli laskettua väärin? Tarkkuutta lähestymisiin ja ajatus tiukasti kiinni siinä, mitä tekee, niin tulee puhtaita ratoja. Kun tulitte radalle, esteet oli järjestetty niin, että ensimmäisenä hypättiin matalampi okseri, toisena sianselkä, kolmantena muuri, seuraavaksi sarjaeste ja sen jälkeen vielä korkeampi okseri ja trippeli viimeisenä. Kuuden esteen luokkia harvemmin kisoissa näkee, mutta radassa oli pari jippoa, missä olin teillä huomannut ongelmia. Sarjaeste oli asetettu niin, että kahden ensimmäisen esteen välissä on tarkoitus ottaa kolme askelta ja seuraavassa välissä kaksi. Sianselkää lähestytään lyhyimmän tien kautta melko jyrkän mutkan takaa ja okserin ja trippelin väli on varsin lyhyt, joten lähestyminen ja oikea ponnistuspaikka ovat tärkeitä. Kiersit radan ensin jalan ja huomasin heti, että olit selkeästi ottanut neuvoistani opiksesi, sillä jo ensimmäisellä kerralla suoritus oli 100% puhdas ja tyylikäs. Pyysin hyppäämään radan vielä kerran ja silloinkin puhdas suoritus todella oli paras palkinto kahden pitkän työpäivän päätteeksi. Kaikenkaikkiaan treeni sujui oikein mukavasti, löydettiin hiottavaa ja saatiin hiottuakin se jo melkein valmis timantti ihan kokonaan valmiiksi. Kiitos näistä kahdesta päivästä!"

27.08.2009 - Valmentajana Päivie - Taso 110 cm
"Ensikohtaaminen Snapyn kanssa oli varsin mielenkiintoinen. Tamma oli kaikkea muuta kuin nöyrä - se katseli kaula kaarella turpaansa pitkin kentälle kyhäämiäni puomi- ja jumppasarjoja ja koko olemus antoi ymmärtää, ettei todellakaan ollut tyytyväinen. Olitte jo hoitaneet alkukäynnit maastopolulla, joten aloitimme heti puomisarjoista ravilla. Tamma asteli puomin yli melko huolimattoman oloisesti, vaikkakaan ei kolauttanut koipiaan yhteenkään. Lyhensin puomien väliä ja johan alkoi keskittyminen parantua. Askel oli siisti ja näytitte molemmat erittäin keskittyneeltä työhön. Kentällä oli lisäksi pari matalahkoa jumppasarjaa, joiden kimppuun aioimme seuraavaksi käydä. 60cm korkeat esteet yhden askeleen välillä olivat aivan liian matalia Snapylle, joten päätimme nostaa sarjat metrin korkeiksi. Edelleenkin näky oli lähinnä huvittava: tamma hyppäsi korkean loikan, ja esteen ja pollen väliin jäi ilmaa yli puoli metriä. Korotin esteet nyt 110cm korkeiksi ja johan alkoi taas näkyä into ja keskittyminen – näitä ei ylitetäkään ihan tuosta noin vaan tuntui Snapy ajattelevan. Hypyt sujuivat todella näyttävästi ja pudotuksia ei tullut ja teistä huomasi, että olette työskennelleet paljon yhdessä. Yhteistyönne nimittäin oli saumatonta ja Snapy kuunteli pienimpiäkin apujasi kuuliaisesti. Jumppasarjojen jälkeen päätimme vielä treenata muutamalla ristikolla hyppypaikan valintaa. Esteiden korkeudeksi tuli noin 70 cm, jonka tiesin olevan liian matala Snapylle, mutta asetin kolme estettä kiemurauralle, joten lähestymiseen sai todella keskittyä, jotta hyppy osuisi matalimpaan kohtaan. Ensimmäisellä yrittämällä tuntui, että olitte molemmat vähän hölmistyneitä mutkitteluun, ja toisen esteen ylitys ei onnistunut toivotulla tavalla – puomi ei pudonnut, mutta hyppy ei osunut esteen keskelle vaan oikeaan reunaan ja oli vähällä, ettei estetolppa kaatunut. Tarkkuutta siis työhön, ei kannata aliarvioida tehtävää, vaikka tiedossa olisikin, että hevonen kyllä ylittää tuon vaikka silmät kiinni väärinpäin. Toisella yrittämällä hypyt onnistuivat mukavasti ja tarkkuus oli ihailtavaa katseltavaa."

23.08.2009 - Valmentajana vvenla - Taso 120 cm
"Tämän päivän valmennuksessa oli pääasiana erilaisten teiden ratsastaminen tarkkaavaisessa temmossa. Lyhyet, pitkät, kaarevat ja kaikenlaiset muutkin tiet erilaisille ja erikokoisille esteille tulivat hyvin esiin harjoituksissa. Aloitimme hyppäämään yhtä pystyestettä ensin pitkältä tieltä ja sen jälkeen ympyrältä. Snapylla oli tänää aika paljon ylimääräistä energiaa, joten sinä jouduit keskittymään oikein kunnolla sen rauhoittamiseen, mikä häiritsi vähän omaa istuntaasi vaikeuttaen yhteistyön sujuvuutta. Pääsitte kuitenkin kaikkien esteiden yli kiitettävästi. Näiden harjoituksien jälkeen ruvettiin hyppäämään kaarevalta tieltä suhteutetuilla väleillä olevia lankkuesteitä. Korkeudet vaihtelivat 70cm:stä aina 90cm:ään. Tämän jälkeen oli tarkoituksena hypätä seitsemän esteen rataa, ja tehdä mahdollisimman lyhyet tiet. Radalla oli kaksi pystyestettä, kaksi okseria, kaksi viuhkaa ja yksi muuri, kaikki korkeudeltaan 100cm. Radalla sait Snapyn hyvin rauhoittumaan, keskittymään ja hyppäämään esteet ongelmitta, sekä säilytit oman istuntasi tasapainoisena. Lopuksi hyppäsitte vielä muuria muutamalla eri korkeudella, jonka jälkeen ravailitte loppuravit pitkin ohjin saadaksesi kaulaa venymään. Tämänkin päivän valmennus sujui siis teidän kanssanne todella kivasti, enkä nyt keksi tähän mitään rakentavaa palautetta, mutta jatkakaa vaan samaan malliin, niin pärjäätte varmasti kilpailuissakin yhtä hyvin!"

22.08.2009 - Valmentajana vvenla - Taso 160 cm
"Kaunis ja lämmin alkusyksyn päivä oli ihan omiaan valmennuksen pitämiselle. Olin suunnitellut kaiken valmiiksi - rakentanut esteet, tarkistanut sarjojen ja suhteutettujen välit sekä laittanut esteet oikeille korkeuksille. Kun te saavuitte kentälle lämmittelemään, huomasin, että tämä tamma rakastaa esteitä. Heti ne näkiessään Snapy höristi korviaan ja tuli muutenkin astetta valppaammaksi. Selkäännousun jälkeen se olikin jo lähdössä omatoimisesti ravaamaan, mutta joutuikin pettymään, kun piti kävellä. Kun olit lämmitellyt itsenäisesti ristikoilla ja pienillä pystyesteillä, rupesin selittämään mikä olisi tämän valmennuksen ensimmäinen harjoitus. Lävistäjälinjalle oli rakennettu kolmen esteen jumppasarja, korkeudet vaihtelivat 60 senttisistä 80 senttisiin. Snapy tuntui hieman aliarvioivan harjoituksen, sillä se varmaan ajatteli, että pääsisi näiden esteiden yli vaikka takaperin. Ensimmäisellä kerralla tamman laukka oli hieman liian pitkää, ja siksi hyppy ensimmäiselle esteelle olikin hieman epätasapainoinen. Heti toisella kerralla se onnistui kuitenkin erinomaisesti, ja korotin esteitä parillakymmenellä sentillä. Hyppäsitte kolmoissarjan vielä kerran, ja sitten siirryimme seuraavaan tehtävään. Toiselle pitkälle sivulle oli pystytetty kaksi estettä, joista toinen oli normaali pysty, ja toinen trippeli. Korkeudet olivat 90 ja 110cm. Snapy hyppäsi esteet innokkaasti yhtään epäröimättä, sievoisella ilmavaralla, sekä erittäin tyylikkäästi. Hyppäsimme vielä muutamaa muutakin estettä, jotka olivat jo hieman korkeampia, toinen oli 140cm ja toinen 160cm. Vaikka esteet olivatkin huikean korkeita, hyppäsi Snapy ne epäröimättä. Sinä pysyit hypyissä mukana erinomaisesti: pystyit myötäämään ja luottamaan hevoseen."